Отиде си един от бисерите на българската духовност

В първия ден на Великия пост на 85 годишна възраст в Света гора почина библиотекарят на Зографския манастир иеросхимонах Пахомий. Старецът прекара последните 42 г. в българския манастир в Атон.

Дядо Пахомий е роден през 1922г. в родопското с. Лилково. На 24 г. постъпва като послушник в Троянския манастир, приема монашество, служи в Троянския и Годечкия манастири. През 1966г. постъпва в Зографския манастир. 

Дядо Пахомий е човека, който запази уникалната библиотека на манастира, съхраняваща безценни за българската история и православието ръкописи от X-ти век до днес. Благодарение на неговата закрила ръкописите не са заграбени от иманяри и колекционери и достигнаха до днешния ден в отличен вид. 

Йеросхимонах* Пахомий отстоява българския характер на манастира при няколко кризи. По време на комунизма и в началото на прехода българските монаси остават под регламентирания минимум и в манастира навлизат сръбски, македонски, румънски и руски монаси. В края на 60-те години е поставен под натиск от румънския игумен да смени печата на манастира на който пише „славянобългарски манастир“ и да назначи румънски монаси. Отец Пахомий години наред отказва да подпише протоколите, не се поддава на натиска и спасява манастира за българите. През 2003г. руски монаси са принудени да напуснат скита на манастира, в който са се настанили. Във връзка с постоянния натиск за завземане на Зографския манастир и обсебване на книжното му богатство, няколко пъти са правени опити крехкия възрастен човек да бъде отровен. Не успяват. ..Така, благодарение на стареца Пахомий България запази този най-свят свой духовен извор.

Когато българските тайни служби открадват „История Славянобългарска“ и я подменят с копие, Дадо Пахомий е арестуван и съден от гръцкия национален исторически музей. Оправдан е.  Впоследствие старецът позволява и съдейства оригинала на „Историята“ да посещава България, но настоява да бъде върнат в Зограф, за да гарантира българския облик на манастира и ангажимента на българската държава към него. 

Монах Пахомий познава всичките над 5000 ръкописа и 20 000 тома в библиотеката. През последните 30 години неуморно обикаля гръцките, сръбският и руският манастири и издирва други, непознати за нас ръкописи, които имат отношение към българската история.

Дребничкият дядо Пахомий заключи за последен път зографското книгохранилище и се пресели при своя брат Паисий, за да ни благославя от небето.
 

 
Бог да го прости!

 
 

„…В това време Хилендар даваше данък на турците три хиляди гроша и беше задлъжнял 27 хиляди гроша. И имаше голям смут и несъгласие между братята. Затова не можах да изтърпя това в Хилендар, изязох и дойдох в Изограф и там намерих още сведения и писания за българите. Прибавих и завърших казаните неща в тая историйца в полза на нашия български род, за слава и похвала на нашия господ Иисус Христос….“

йеромонах Паисий Хилендарски 1762
___
*Йеросхимонах е висша монашеска и църковна степен, съчетаваща йеромонах : монах-свещеник, който може да извършва самостоятелно всички тайнства и треби (без ръкополагане)  и схимонах : монах поел велика схима – най-строгия аскетичен режим на монашески живот.

Published in: on 11.03.2008 at 22:18  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://vogoris.wordpress.com/2008/03/11/pahomii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: